Keukengootsteen verstopt? Zo loopt de boel snel weer door

Je hebt een pan afgewassen en ineens loopt het water niet meer goed weg. Je keukenafvoer is verstopt. Een verstopte keukengootsteen kan flink stinken en ook is het stilstaande water een grote bron van frustratie. Het probleem wordt alleen maar erger als het niet op tijd wordt aangepakt. Don't worry! Wij helpen je in dit artikel op weg om het probleem op te lossen. We vertellen je ook hoe je de volgende keer dit probleem kan voorkomen. Easy does it!

 1. Hoe ontstaat een verstopte gootsteen?
 2. Wie zijn de schuldigen achter de gootsteenverstoppingen?
 3. Verstopte gootsteen laten doorlopen
 4. Verstopping van jouw keukengootsteen voorkomen
 5. En wat als je er gewoon niet uitkomt?

Hoe ontstaat een verstopte gootsteen?

Nou, meestal is het simpelweg een opeenstapeling van narigheid. Denk aan vuil, vet, etensresten, zeepresten en allerlei andere troep die vast komt te zitten in de afvoerleidingen. Die opstoppingen kunnen dan de vrije stroming van water verhinderen en voordat je het weet, zit je met een verstopte gootsteen in de keuken. Vaak nestelen al die materialen zich in de bochten en vernauwingen van de leidingen.

Wie zijn de schuldigen achter gootsteenverstoppingen?

Aan de binnenkant van je leidingen kan gedurende de tijd een laag ontstaan met van alles wat je door de gootsteen hebt gespoeld. Deze producten kunnen een verstopping veroorzaken, waardoor het water niet meer goed doorstroomt. Hier zijn enkele boosdoeners die je vaak tegenkomt:

Vet en olie

Spoel jij je vieze pannen schoon in de gootsteen, zonder eerst het vet en oliën op te vangen met keukenpapier? Op deze manier stromen vetten en oliën rechtstreeks door jouw gootsteen. Niet ideaal, want vetten stollen in de leidingen en kunnen daar zorgen voor verstoppingen.

Voedselresten

Kleine kruimels en etensresten vinden maar al te graag hun weg naar de afvoer, waar ze zich ophopen.

Zeepresten

Zeep kan zich in de leidingen ophopen en een ongewenste mix vormen met andere materialen, zoals vetten. Voordat je het weet zit je met een vervelende verstopping in je keuken.

Vreemde voorwerpen

Het kan gebeuren dat je per ongeluk dingen, zoals plastic broodclips of andere kleine spullen, in de gootsteen laat vallen. Dit kan de doorstroom van het water blokkeren.

Verstopte gootsteen laten doorlopen

Je doet je best om jouw keuken schoon en fris te houden, maar stel dat je toch met een verstopte gootsteen zit, wat kun je dan doen? Geen zorgen, je lost het probleem snel op.

Sifon losmaken

De sifon (het U-vormige stuk leiding onder de gootsteen) is vaak de boosdoener. Zet er een emmer onder (hij kan lekken) en maak hem los. Door deze goed schoon te maken is het probleem bij een lichte verstopping van de gootsteen vaak snel opgelost. 

Ontstopper gebruiken 

You've got this! Het enige wat je hoeft te doen, is 50 tot 100 ml KB Gootsteen Ontstopper in de afvoer te gieten en geduldig zes tot acht uur te wachten. Gedurende die tijd gaat de KB Gootsteen Ontstopper aan het werk. Laat daarna gewoon het water weer door de afvoer stromen en herhaal deze stappen één tot twee keer, totdat de verstopping volledig verdwenen is.

Verstopping van jouw keukengootsteen voorkomen

Voorkomen is vaak beter dan genezen, toch? Hier zijn wat handige tips om verstoppingen in jouw keukengootsteen te voorkomen:

 • Geen vet en olie in de gootsteen

In plaats van overtollige vetten en oliën in de afvoer te laten verdwijnen, giet je ze in een aparte bak en gooi je die weg bij het afval. Gebruik keukenpapier om vet en oliën uit je pannen te vegen.

 • Gebruik zeep spaarzaam
  Gebruik niet te veel zeep of afwasmiddel. Je hebt vaak minder nodig dan je denkt voor een schoon resultaat.
   
 • Gebruik een zeefje

Plaats een zeefje over de afvoer in de keuken om voedselresten op te vangen, voordat ze de leidingen verstoppen. Maak dit zeefje dagelijks schoon.

 • Preventief afvoerontstopper toepassen

KB Gootsteen Ontstopper werkt niet alleen fantastisch als je al met een heftige verstopping in jouw keukengootsteen zit, maar je kunt dit product ook preventief gebruiken. Giet het twee tot driemaal per maand, bij voorkeur 's avonds, door je afvoer en voorkom zo verstoppingen en nare geurtjes.

En wat als je er gewoon niet uitkomt?

Als het je niet lukt om de verstopping zelf op te lossen, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een loodgieter heeft de juiste gereedschappen en expertise in huis om een extreme verstopping op een efficiënte en veilige manier te verwijderen. Probeer niet te experimenteren met agressieve methoden, zoals agressieve chemische stoffen als je niet zeker weet wat je doet, want dat kan de leidingen beschadigen.

Kortom, een verstopte keukengootsteen kan behoorlijk vervelend zijn, maar met de juiste preventieve maatregelen en kennis over het aanpakken van verstoppingen kun je snel weer genieten van een vrije waterstroom in je keuken. 


Een frisse keuken begint met een frisse gootsteen. Voor andere schoonmaak-ergernissen in de keuken, zoals een koffiemachine vol kalkeen aangekoekte oven of vette vingers op je RVS is er een handige KB oplossing; Easy as 1-2-3. Voor andere schoonmaakklussen in huis bekijk je hier ons volledige assortiment. Voor meer tips over een sprankelend schoon huis check je hier onze artikelen. 

LEES OOK DEZE TIPS

externalId=kb-easy-as-news-detail-2.0.2.0.2&filter[active]=1&sort=date.desc