Kalk uit je badkamer verwijderen en voorkomen is belangrijk. De aanslag veroorzaakt gezondheidsrisico’s en schade aan douchewanden, kranen en wc’s. Wat zijn nou precies die gevolgen en hoe pak je de kalk het beste aan? Dat gaan wij jou vertellen!
Wat is kalk?
Kalk in je badkamer, ook bekend als kalkaanslag, is een witte harde substantie die ontstaat door de opbouw van mineralen uit hard water. Het komt vaak voor op oppervlakken zoals douchewanden, kranen, tegels en badkuipen. Kalkaanslag ontstaat wanneer water verdampt en de mineralen achterblijven. Hierdoor ontstaat er een onaantrekkelijke laag die de badkamer aantast. Regelmatig kalk verwijderen en maatregelen nemen, zoals het plaatsen van een waterontharder, is essentieel om je badkamer schoon te houden.
De gevolgen van kalkaanslag in je badkamer
Kalkaanslag in je badkamer brengt gevolgen met zich mee. Van gezondheidsrisico's tot schade aan douchewanden, kranen en wc’s.
Gevolgen
Na verloop van tijd creëert de opbouw van witte, harde kalk een doffe en onverzorgde uitstraling op douchewanden, badkuipen, kranen en tegels. Dit is vooral het geval op de mat zwarte kranen. Er ontstaan witte vlekken op de kraan en om bij randen ontstaat er een laagje kalk. Zelfs na grondig reinigen blijven er soms kalkvlekken achter, die het interieur van de badkamer minder mooi maken. Dit willen we voorkomen!
Gezondheidsrisico's
Naast het esthetische aspect zijn er ook gezondheidsrisico’s verbonden aan kalkaanslag in de badkamer. Kalkaanslag creëert een ideale omgeving voor de groei van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Deze nestelen zich in kalk en verspreiden zich verder door de badkamer doordat ze zich delen. Hierdoor verslechtert de luchtkwaliteit in de badkamer en dit leidt tot ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten. Het regelmatig verwijderen van kalkaanslag is daarom erg belangrijk om een gezonde omgeving in je badkamer te behouden.
Schade aan sanitaire voorzieningen en leidingen
De opbouw van kalk in douchekoppen, kranen en doucheslangen belemmert de waterstroom en de functie van deze voorzieningen. Hierdoor beschadigen de leidingen.
Oma’s tips om kalkaanslag te verwijderen en voorkomen
Wij snappen dat kalkaanslag vervelend is. Daarnaast komt het ook onverzorgd over naar gasten die bij je over de vloer komen. Tijd voor een grote schoonmaakbeurt en daar gaan oma’s tips je bij helpen.
Citroensap of schoonmaakazijn: Wanneer je één van deze producten op de kalkaanslag van jouw sanitair aanbrengt, gaat jouw badkamer weer glinsteren. Let op: niet geschikt voor alle oppervlakten.
Alles afdrogen na een douchebeurt: Maak het glaswerk en de kranen na het douchen gelijk droog. Zo voorkom je de meeste kalkaanslag. Een nieuwe regel voor in huis!
KB Kalk Verwijderaar Spray: Als je KB Kalk Verwijderaar Spray gebruikt maak je niet alleen je badkamer schoon, maar wist je dat er ook een beschermlaagje achterblijft? Doordat dit laagje achterblijft kan kalk minder goed hechten en blijft je badkamer langer schoon! Let’s do this!
Kalk voorkomen en verwijderen met KB Cleaning
Doordat sommige regio’s in Nederland water met een hoge waterhardheid hebben, is de kans op kalkaanslag nog groter. Dit kun je testen met een waterhardheid tester. Daarnaast kan je ook per regio vinden wat de waarde van het waterhardheid is. Wanneer je te maken hebt met hard water kan je het water weer zacht maken met een waterontharder. Dit zorgt niet alleen voor minder kalk in je badkamer, maar ook voor een langere levensduur van apparaten zoals de wasmachine, vaatwasmachine en het koffiezetapparaat. Zeker de moeite waard, om je er even in te verdiepen!
Ben je van plan om jouw badkamer een grote schoonmaakbeurt te geven? Bekijk dan hier onze favoriete badkamer producten. Met andere problemen in je badkamer, keuken, interieur en tuin helpen wij je ook graag verder. Bekijk hier onze tips.